De T-Mobile Ericsson ombouw is begonnen!

https://antennekaart.nl/blog/de-t-mobile-ericsson-ombouw-is-begonnen

5 Likes

Kan je in het antennekaart net als bij KPN een E van Ericsson en de H van Huawei doen?

Zeker. De Ericsson sites zijn nog niet zichtbaar in het Antenneregister, dus wanneer dat is geregeld komen de icoontjes ook. Ik moet dan alleen kijken of we (net als bij KPN) de verschillende vendoren kunnen herkennen uit antenneregister, of dat we het aan de hand van meetgegevens moeten doen.

1 Like

Mooie blog weer Jeffrey. De karperton garage staat op de nominatie om gesloopt te worden. Vandaar dat de providers er waarschijnlijk geen nieuwe antennes hebben geplaatst.

1 Like

Klopt we zijn er druk mee.

2 Likes

Kwam deze afgelopen vrijdag tegen in Dordrecht (Koningstraat). Er is een kleine antenne geplaatst naast de bestaande Huawei antenne. Zou dit ook Ericsson zijn? Ben vergeten metingen te doen maar zou a.s. woensdagavond eventueel kunnen checken, dan ben ik daar weer in de buurt.

1 Like

Kijkend naar de RRU’s is dit duidelijk ook een Ericsson site. Die kleine antenne rechts is ongetwijfeld een 64x64 massive mimo antenne voor 3500MHz. De eerste keer dat ik dit zie!

2 Likes

Heb vanavond NetMonster laten draaien en data opgestuurd. Volgens mij is er nog niet echt iets bijzonders te zien. *#0011# uitslag (onderstaand) volgens mij ook niet echt bijzonder. Ik heb trouwens 5G uitgezet op m’n abonnement omdat het mega instabiel was, met name onderweg en aan de rand van dekkingsgebieden. Benieuwd wanneer ze met Standalone 5G gaan beginnen.

Zag trouwens onderweg bij Merwedestraat Dordrecht (langs de N3) dat ze ook zo’n antenne hebben geplaatst. Was al donker buiten maar de kleine antenne viel zeker op. Interesting…

Koningstraat Dordrecht:

Merwedestraat:

Ik zie vandaag de eerste Ericsson cellen binnenkomen uit Dordrecht op de Netmonster data. In ieder geval bij het voetbalstadion lijkt Ericsson nu actief. https://antennekaart.nl/kaart/4g?lat=51.80195584&lng=4.68837797&zoom=18&providers=t-mobile

1 Like

Ja dat was ik vanochtend inderdaad :blush: Liep buiten een stukje met Netmonster aan en gelijk de gegevens opgestuurd. Ben eind van de dag nog in andere delen van Dordrecht, dus ik laat 'm gewoon draaien op de achtergrond.

1 Like

Hoe kan je in netmonster zien welke netwerk leverancier het is?

1 Like

Hallo Jeffrey,

Is er iets van bekent binnen hoeveel tijd, T-Mobile haar gehele netwerk wil ombouwen, naar Ericsson ??.

Huawei sites hebben een eNB nummer met het site ID met een nul erachter. (Wel zijn er wat uitzonderingen van sites die meerdere basebands hebben, en dus met hogere nummers. Zoals indoorsystemen, multi-beam sites of andere bijzondere opstellingen). Daarnaast hebben Huawei sites op 1800MHz een cell id van 9-11 op de grote carrier, en 1-3 op de kleine carrier.

Ericsson sites hebben twee basebands. Het eNB nummer van deze basebands eindigt op 1 en op 2. Dat opzichzelf is al detecteerbaar, maar zegt zoals hierboven beschreven nog niet alles. Maar de cell ID voor 1800MHz is veranderd naar 101-103 op de grote carrier en naar 111-113 op de kleine carrier. Met dat alles samen is het makkelijk te detecteren.

2 Likes

Nee dit is niet bekend. Kijkend naar KPN zal dit zeker 2 tot 3 jaar zijn, hoewel T-Mobile niet overal antennes lijkt te wisselen, dus het in theorie sneller zou kunnen gaan dan bij KPN. Aangezien ze nu ook bezig zijn antennes voor 3500MHz uit te rollen zal het streven zijn om na de frequentieveiling eind dit jaar zo veel mogelijk belangrijke locaties met deze band uit te hebben gerust. Het uiteindelijke limiet zal zijn wanneer de licenties van hun Huawei apparatuur verlopen, maar ook dit is uiteraard niet bekend.

1 Like

Er worden as we speak RRU’s vervangen op de mast die ik hier eerder deelde… :eyes:

1 Like

Dan zal die vandaag ook online komen. Op je vorige foto hingen daar al Ericsson RRU’s klaar, nu zullen ze ze daadwerkelijk op de antenne aansluiten.

Ik heb in de Netmonsterdata nu 4 locaties daar met Ericsson:
https://antennekaart.nl/kaart/4g?lat=51.78732934&lng=4.67674255&zoom=13&providers=t-mobile&site-id=1294,2781,36991,40

2 Likes

Ik hoop trouwens dat T-Mobile 5G gaat activeren op indoor locaties. Amsterdam Centraal heeft binnen nog geen 5G bijvoorbeeld.

Er zijn al best een aantal indoorlocaties waar in het laatste jaar laag spectrum is toegevoegd. Daarmee dus 2G900, 3G900, en 5G700. Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal hebben een vergelijkbaar DAS-systeem, en op beide doet T-Mobile nog geen laag spectrum. Terwijl het daar wel heel welkom is, omdat de dekking binnen de trein ook lang niet altijd goed is.

1 Like

Je hebt al een flinke hoeveelheid sites gevonden in Dordrecht! Informatie over alle Nederlandse mobiele netwerken | Antennekaart.nl

1 Like

Hallo Jeffrey,

Zou T-Mobile met de ombouw van Huawei naar Ericsson de witte vlekken op de dekkingskaart ook oplossen ?.

Zodat wij, een nog betere dekking krijgen van het netwerk van T-Mobile.