Het is jammer om te zien dat providers vals spelen rondom de umlaut test. KPN en T-Mobile zetten tijdens de umlaut test bijvoorbeeld tijdelijke masten neer bij het spoor en autowegen. Door ons kan het snel gevonden worden door dat er ineens een straalverbinding online komt.
Wat betreft het netwerk van Vodafone, het is een wirwar aan set-ups. Ik snap niet dat Vodafone zoals de andere providers voor een vaste lay-out kiest. Als ze niet overal het zelfde willen doen, dan zouden ze in de steden voor een “zwaardere” variant kunnen kiezen en op het platteland voor een “lichtere” variant.
Volgens de acm heeft Vodafone op dit moment een marktaandeel van 20 tot 25%. Het Vodafone netwerk is daarom bijvoorbeeld ook niet zo druk als die van T-Mobile (30 tot 35% marktaandeel + meer dan 50% van alle Nederlandse data gaat via hun netwerk).
Ik vind Vodafone wel slim met die 3500 MHz antennes. De sets die ik heb gezien zaten bovenin de mast, zoals op de foto. Dat plekje kun je maar een keer gebruiken. Aan de andere kant zie je op zware KPN sites twee antennes per sector. Er is plaats onder de kleinste van de twee. Over die laatste: Begint de strategie van KPN en T-M op het gebied van B38 (of N38) al duidelijk te worden?
T-Mobile haalt overal B38 weg waar naar Ericsson wordt omgebouwd.
KPN is begonnen met het vervangen van de Massive Mimo antennes B38 voor Massive Mimo antennes N78.
Geen idee wat de toekomst van B38 zal brengen. Sterker nog, het wordt steeds onduidelijker.
Ik ben het met dat laatste eens. Waarom zo investeren om het niet te gebruiken zou je zeggen. Wat weten ze dat wij niet weten?
Mogelijk de weinig efficiente indeling naast B7, in NL nog eens niet standaard ook?