Vodafone kaart update 25 November 2020

Een dag na de update van KPN heeft ook Vodafone vandaag een update geplaatst. In deze update zijn maar liefst 55 nieuwe locaties geplaatst. Daarmee lijkt Vodafone nu weer harder aan het bijbouwen te zijn. Daarnaast zijn ook nog 58 locaties aangepast, waar bij de meeste een extra zender is bijgehangen voor 1800MHz en/of 2100MHz om de capaciteit uit te bereiden en om 5G te kunnen ondersteunen. 5G is geactiveerd op 37 van deze locaties, wat het totaal op 2930 brengt. Daarmee heeft Vodafone op dit moment de meeste 5G locaties van alle providers in Nederland. Toch is dit getal eerder haalbaar omdat Vodafone 5G inzet op een bestaande frequentieband, in plaats van een nieuw band uit te rollen zoals KPN en T-Mobile doen met de 700MHz band.

Bekijk de update op de Antennekaart

Die vodafone-masten hebben maar weinig banden vergelijken met KPN en t-mobile. Is de dekking van Vodafone daarmee minder goed? ook omdat ze de 700 band niet gebruiken voor 5G. Kan me voorstellen dat de dekking hiermee vooral in gebouwen minder is.

Ja dat is in principe een goede conclusie. Voor een werkende 5G verbinding heb je ook een werkende 4G verbinding nodig, waarbij het nog op bijna geen enkele telefoon mogelijk is om 4G en 5G tegelijk op een lage band te hebben. Je hebt bij KPN en T-Mobile dus de combinatie 4G1800+5G700. Bij Vodafone is het andersom, 4G800+5G1800. Daarmee zit er weinig verschil in de dekking.

Wel zie je het verschil in hoeveelheid banden terug in de mogelijke snelheid/capaciteit van de mast