Jaarafsluiting 2021

5 Likes

Mooie overzicht Jeffrey! Persoonlijk snap ik niet waarom T-Mobile meteen voor glasvezel gaat, maar zijn straalverbinding upgrade. Als ik kijk op de kaart, is T-Mobile de provider met de meeste straalverbinding. Gelukkig kunnen de nieuwe straalverbindingen vele gigabits per seconde aan.

Daarnaast verbaasd het mij dat wij niks meer horen over standalone netwerken. Volgens mij was KPN de enige provider die vorige jaar had gezegd dat ze ermee bezig waren. Weet jij of deze uitrol nog steeds plaatsvindt? Hoe zit het met de andere twee providers wat betreft standalone netwerk?

Heb je een voorbeeld van een indoor locatie van T-Mobile met 5G, ben erg benieuwd hoe snel het is.

Hi Jeffrey!

Bedankt voor de mooie verslagen! :slight_smile:

Fijne jaarwisseling gewenst!

Hallo Jeffrey,

Bedankt voor jou inzet, om ons te voorzien van zeer goede en duidelijke informatie !!!.

Prettige jaarwisseling en hopelijk een supersnel 5G netwerk van T-Mobile in 2022.

2 Likes

Ik denk dat KPN 2100 MHz DSS indoor gebruikt omdat daar 20 MHz beschikbaar is. Verder is het bereik geen probleem, dus is geen lage frequentie nodig. Ik ben benieuwd of inmiddels het 5G core network klaar is? KPN heeft nu veel capaciteit staan schrijf je, misschien is dat om ruimte te hebben een band naar 5G te switchen? Mogelijk 2600 TDD, vooral als 3500 MHz op zich laat wachten.
Voor Vodafone geldt dat ze Ericsson gebruiken en daar zijn de licentiekosten afhankelijk van het gebruik. dat verklaart mogelijk de 15 MHz 2100 MHz. Werkt Vodafone eigenlijk al aan een 5G core network?
Heeft T-Mobile daar al iets over gezegd?

Ik heb vannacht een speedtest gedaan, hierbij piekte het op 450mbps. Helaas niet meer daar boven gekomen. Op het T-Mobile netwerk.

Heeft T-Mobile ook de voorwaarden voor bestaande abonnementen aangepast? Ik heb persoonlijk een tijdje een lagere maximumsnelheid gehad bij T-Mobile omdat ik een abonnement van voor datum x had. Toen ik verlengde werd dit wel opgekrikt.

Ze zijn er bij T-Mobile sowieso nogal strikt in. KPN noemt een maximumsnelheid van 500 Mbps, maar daar ben ik al vaker flink overheen gegaan.

T-mobile deed altijd al veel met microwave verbindingen, het voordeel is dat je daar zelf veel meer invloed op hebt, dan als je een vaste verbinding huurt (bij een concurrent).
KPN deed dat bv. alleen als een vaste verbinding (op korte termijn) niet leverbaar was.

Ik verwacht dat 5G SA core uitgesteld gaat worden door de providers, het is een behoorlijke investering. En doordat de 3,5 GHz veiling is uitgesteld blijkbaar ook niet erg noodzakelijk. Jammer, want daardoor gaat Nederland achterlopen, en kunnen bepaalde 5G zaken zoals slicing niet toegepast worden. Daar heb je 5G SA core voor nodig.

Nederland loopt aardig voorop in 5G dekking, maar in andere zaken, als snelheid of private 5G netwerken beginnen we behoorlijk achter te lopen, kijk bv. wat er in Duitsland allemaal gebeurd met private 5G. Hele fabrieken draaien daar nu al op. Het frequentie beleid van de NL overheid helpt hier ook niet erg in.

Ik was vanmiddag in het centrum van Amsterdam (niet voor de protesten). Daarbij zag ik dat ik regelmatig met band 1 was verbonden en dat deze inmiddels is opgewaardeerd naar 20mhz, zoals Jeffrey het ook had omschreven in de jaarafsluiting.

1 Like

@jeffrey komt er weer een nieuwe mast van de maand? Kan niet wachten :stuck_out_tongue_closed_eyes: