HSL Tunnel Oude Maas - Mast van de Maand Februari 2021

De nieuwe editie van Mast van de Maand lees je op https://antennekaart.nl/blog/mast-van-de-maand-2021-02

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Reageer hieronder!

1 Like

Interessante post weer. En heel actueel voor mij, omdat ik gisteren voor het eerst in een halfjaar weer eens door die tunnel kwam.

Dit betekent dus in essentie dat Vodafone een stukje 4G capaciteit inlevert in de tunnel om ook GSM-1800 uit te kunnen zenden. Op zich opvallend, aangezien Vodafone ook gewoon VoLTE aan kan bieden. Misschien leveren ze dat nog niet aan MVNO’s?

T-Mobile doet dit overigens ook in de Willemsspoortunnel. Daar zit nog altijd een GSM-signaal op de 10 MHz die sinds eind 2019 wordt ingezet voor 4G.

1 Like

Vodafone zet op op dit soort locaties de GSM carriers in de 4G guard band. Je hebt altijd 10% guard band, dus bij een 20MHz carrier heb je 2MHz guard band, 1MHz boven en 1MHz onder. Een GSM carrier is 200kHz, die passen daar dus mooi in.

T-Mobile doet dit niet, dus als ze 1800MHz 2G inzetten laten ze de kleine 4G carrier weg.

Alle providers hebben sowieso nog 2G of 3G nodig, omdat telefoons zonder VoLTE anders niet kunnen bellen. T-Mobile en KPN hebben daar 2100MHz 3G voor in deze tunnel

1 Like

Ja, dat zie ik inderdaad in de Willemsspoortunnel. Daar heeft T-Mobile alleen een 20 MHz 4G signaal en de rest wordt gebruikt voor GSM-1800. Volgens mij biedt T-Mobile daar ook geen 3G.

Dat van die guard wist ik niet, althans ik wist niet dat je daar dan nog wel een signaal op mocht zetten.

Wat misschien nog een leuke is om te doen, het verlaagde stuk van de A4 tussen de A20 en de N470. Is een soortgelijke constructie volgens mij.

Dat is inderdaad een leuke, ik ben daar nog langsgereden toen ik de foto’s bij de spoortunnel heb gemaakt. Ik zal eens kijken of ik daar meer informatie over kan vinden.