Hoe werkt een zendmast? - De componenten

Het volledige artikel is te lezen op https://antennekaart.nl/achtergrondinformatie/hoe-werkt-een-zendmast/de-componenten. Reageren kan hieronder.

2 likes

Je hebt het bij 4G zendmasten (en de generaties daarvoor) dat ze niet horizontaal, maar naar beneden zenden en ontvangen. Ik had ergens gelezen (geen idee waar), dat 5G 3D zou gaan uitzenden. Dat het naar beneden, horizontaal en naar boven kan uitzenden. Dat zou vooral ten goede komen van mensen die in flats/wolkenkrabbers wonen.

Ik kan mij voorstellen dat mensen in Rotterdam daar erg bij gebaat zijn, aangezien daar de hoogste wolkenkrabbers staan. Maar vooral in steden in Amerika zou het een toegevoegde waarde hebben. Misschien dat zelfs laagvliegende vliegtuigen er baat bij hebben. Is hier iets over bekend bij jou?

Hoi Sam,

Dat heet beamforming. Daarbij kunnen de antennes (array van antennes) meerdere bundels maken, afhankelijk van de configuratie. Je zou het ook (versimpeld) kunnen zien als nog meer sectoren op een mast. Bij een 8x8 MiMo antenne heb je dus in de antenne bak, 8 antennes horizontaal en 8 verticaal. Vaak maakt men dan een combinatie: bv. 8x horizontaal en 2 verticaal (4 antennes gecombineerd), dan heb je 16 afzonderlijke bundels, wat ‘vroeger’ 1 sector was.

Hoi Jeffrey,

In het stuk over de componenten van masten staat dat de MHA zijn intrede deed bij UMTS, maar dat klopt niet. Al in de GSM tijd werd het toegepast, omdat je dan in dunbevolkte gebieden sneller een uitrol had, met minder masten. Ben gebruikte dat toen op zijn Nokia apparatuur bv. veel in Zeeland.

Oh bedankt voor je aanvulling. Uit die periode heb ik helaas aardig minder informatie

Vraag over actieve zendmasten.
Ten eerste: Het lijkt mij dat een mast die actief gaat uitzenden misschien wel minder verlies te zien geeft, maar hoe kan het dat er bij een actieve mast MINDER energie wordt gebruikt dan bij een passieve? Voor mij is dit met elkaar in tegenspraak.

Tweede vraag: Een actief zendende mast die wordt geplaatst, kan die eventueel een zeer lage zoemtoon veroorzaken in de omgeving/hoorbaar voornamelijk in de nacht wanneer er geen of weinig omgevingsgeluid is?

Het verschil zit hem volgens mij vooral in het vermogen wat nodig is om het signaal door lange feeders te drukken. Bij moderne sites waar de radio’s bij de antennes hangen gaat er een glasvezellijntje omhoog en is de verbinding tussen radio en antenne normaliter met een jumper van minder dan 2 meter. Daklocaties uitgezonderd, die variëren echt van 3 meter tot soms wel 10 meter tot uitzonderlijk nog langer. Er is minder koper dus minder weerstand en daarmee ook minder signaalverlies. Vooral de hi-band (1800/2100/2600) heeft relatief snel last van verlies dus daar zijn ook gelijk een stuk dikkere feeders voor nodig. Je gaat dus van afstanden tot 50 meter met meerdere koppelingen in de kabel terug naar 2 zonder koppelingen

Het uitzendend vermogen blijft gelijk maar er is minder energie nodig om dat zendvermogen bij de antenne te krijgen. Verder niet echt verstand van specifiek dit onderdeel, ik weet hoe een site gebouwd moet worden en hoe alles aan te sluiten in zowel de mast als in de outdoor cabinet (bij Odido dan tenminste) en nog wat andere zaken maar het fijne ervan op dit vlak is puur een gefundeerde gok.

Die zoemtoon klinkt mij niet bekend. Ik hoor wel eens geluidjes van de radio’s af komen maar als ik verder dan een meter er vanaf sta dan hoor ik het al niet meer. Het is een beetje alsof je de data ‘hoort’ stromen. Beetje vergelijkbaar met dit maar dan op zeer laag volume, als iemand praat dan hoor je het al niet meer: https://www.youtube.com/watch?v=bLnueLgxOHg. Lijkt me dus niet dat zo’n zoemtoon daar vandaan komt.

Een zoemtoon kan ook ontstaan door bv. een metalen pijp waar geen (plastic) dop op zit. Bij bepaalde windrichting en snelheid kan dit een behoorlijke brom of zoem leveren.
Is dit geluid altijd aanwezig?
Het kan natuurlijk ook een ventilator zijn van actieve apparatuur, die moet dan wel op de grond staan lijkt me.

‘Actief’ of ‘Passief’ betekent hier niet of een mast wel of niet aan staat. Het gaat over een actieve antenne versus een passieve antenne. Een passieve antenne is eigenlijk gewoon een stuk metaal waar antenne elemeneten in zitten, waar via een coax kabel een externe zender op wordt aangesloten. Een actieve antenne heeft de zender ingebouwd. Daarom heeft zo’n actieve antenne stroom nodig, een passieve antenne niet (maar de externe zender dan weer wel)

1 like

De enige componenten met ventilatoren zijn ook de cabinets en de apparatuur hierin, de RRU’s hebben geen actieve koeling maar worden puur gekoeld door de wind die door de koelvinnen blaast. Die geldt voor zover ik weet voor alle drie de providers.

Niet altijd
Maar 80% van de nacht in ieder geval wel.
Misschien is het overdag niet goed hoorbaar door omgevingsgeluid

Een zoemtoon kan ook ontstaan door bv. een metalen pijp waar geen (plastic) dop op zit. Bij bepaalde windrichting en snelheid kan dit een behoorlijke brom of zoem leveren.

Deze had ik nog over het hoofd gezien. Dit herken ik wel, die uit zich echter vaak meer in fluittonen dan in gebrom of gezoem. Ook als er wel kunststof doppen op zitten wilt het nog wel eens fluiten, er zitten enkele openingen in gesloten constructiedelen om eventuele condensvorming en daarmee roest te voorkomen maar ook vanwege de thermische verzinking van de stalen delen. Wind dat door de koelvinnen trekt wilt in sommige gevallen ook nog wel eens fluittonen veroorzaken.

1 like