Gigantische snelheidsverschillen T-Mobile 5G bij drukte

Ik woon sinds kort in Zandvoort. Gisteren was het flink warm zoals jullie ongetwijfeld gemerkt hebben - het was dus behoorlijk druk op het strand:

Dit had ook een flink effect op de 5G-snelheid. Getest op een Samsung Galaxy Note 20 Ultra. Toen ik beneden vlak naast de mast stond (Schuitengat) lagen de downloadsnelheden tussen de 3,80Mbps en 9,47Mbps - upload was een stuk hoger:

Vanochtend was de snelheid weer op peil. Zelfde mast, zelfde testlocatie:

Dit is een redelijk zware mast, maar het verbaast me eigenlijk hoeveel impact de drukte heeft op de snelheid hier, zelfs op 5G. Ik vraag me af of dat komt door een gebrek aan frequentieruimte of backbone capaciteit. Het belooft in ieder geval niet veel goeds voor de Formule 1 begin september :grinning_face_with_smiling_eyes: Ben erg benieuwd of T-Mobile weer gaat werken met tijdelijke opstellingen zoals vorig jaar.

1 Like

Hoi Dennis,

Ik kwam vorige keer tijdens de Formule 1 ook tot enorme snelheidsverschillen. De resultaten zijn te zien op www.5gtestmap.nl en heb daar toen ook een leuke video van gemaakt samen met mijn zoon. Natuurlijk is het slechts een momentopname. Zie het YouTube kanaal.
Voor meer metingen, zie de individuele metingen in Zandvoort op 5GTestMap: https://www.5gtestmap.nl/bloemendaal-en-zandvoort/

Jeffrey heeft destijds ook een artikel geschreven over de Formule 1 en verteld over de verschillende glasverbindingen die er gemaakt zijn of nog gaan komen: https://antennekaart.nl/blog/dutch-gp-2021

T-Mobile bij Schuitengat is volgens mij een straalverbinding?

Dat klopt! Ik merk het ook vaak, omdat ik in Amsterdam woon. Ik woon nabij het Oosterpark, waar ook wel festivals worden gehouden, dan gaat de snelheid hard omlaag en s’avonds/s’nachts knalt die weer omhoog naar bijna 600mbps.

Er moet wel bijgezegd worden dan van al het mobiele internet verkeer, 50% over het T-Mobile netwerk gaat. Dus T-Mobile & Tele2 gebruikers verbruiken veel data. Schuitengat is al een redelijk zware setup, alleen B32 ontbreekt nog. B32 zou wat kunnen doen aan de download snelheid. Echter moet er een oplossing komen voor het hele strand, ala Noordwijk. Want de mast op Zandvoort brigade gaat op termijn verdwijnen.

Ik was afgelopen weekend naar het welcome to the future festival in het Twiske, waar meer dan 25.000 mensen waren. Er was een extra zendmast, maar nog steeds was het internet enorm traag en zelfs Whatsapp berichten versturen/ontvangen was zowat onmogelijk. T-Mobile kan wat doen met actieve antennes, massive mino én 4G banden upgraden naar 5G banden. Volgend jaar komt band 78 vrij, dit zal ook enige verlichting geven.

Op welke band zit jij overdag? Ik merk dat als het druk is in het Oosterpark, dat T-Mobile mij doorschakelt naar band 1 of zelfs band 7 + NR. Later op de dag schakelt mijn telefoon door naar de normale band 3.