Gasthuisplein Zwolle - Mast van de maand Mei 2021

2 Likes

Voor de gene die in het centrum van Zwolle komen, weten dat het daar heel erg druk kan zijn. De “verzwaring van de sites” door alle providers is van harte welkom! Ik was van de week ook in Zwolle en heb een aantal speedtesten gedaan, hierbij haalde ik gemiddeld tussen de 150-200mbps (T-Mobile). Dit was dan wel buiten in de straten en op de pleinen. Toen ik in de primark was, had de zendmast veel moeite. Heel slecht bereik en bijna niet bruikbaar, toen ik op netmonster keek: wisselde de telefoon continu van band 8 en 20 (speedtest: 5mbps, waarvan de eerste 2x mislukten).

Wat ik wel vreemd vind, is dat de site(s) niet zijn aangesloten op glasvezel of in ieder geval daar op hebben gewacht. Want ze zijn in de binnenstad van Zwolle op dit moment glasvezel aan het aanleggen en waren al grotendeels klaar met de diezerstraat en de gasthuisstraat.

Heb je foto’s van de indoordekking bij de mediamarkt? ben wel benieuwd daarnaar! of kan je in ieder geval vertellen waar ze staan?

Ik neem aan dat 1400MHz wel gaat helpen met de indoordekking als dat wordt geactiveerd. Als ik dat zo lees is het nog steeds niet overal goed.

T-Mobile heeft in het centrum wel glasvezel. Sowieso nemen ze hiervoor geen consumentenverbindingen af, maar van een partij als Eurofiber/KPN dark fiber. Vodafone gebruikt tegenwoordig glas van ziggo, maar hier ook nog niet. De straalverbinding die voor KPN op de kaart staat hangt er in de praktijk al niet meer. Die hebben dus ook al glas op die site

In de 3G-tijd was de verbinding (van met name T-Mobile, maar eigenlijk van alle 3) in binnensteden zo dramatisch door ondercapaciteit dat er toen veel geïnvesteerd is in extra sites. Daar plukken we als consument nu nog steeds de vruchten van :wink:.

Wat ik me wel oprecht afvraag is of er nog veel gebruik wordt gemaakt van micro sites voor dekking in smalle, drukke winkelstraten. Dat was in de 3G-periode ook een veelgebruikt ding voor betere dekking en meer capaciteit, maar op de kaart kan ik het niet echt vinden. Heeft dat afgedaan?

Ik heb trouwens geen foto’s van de indoordekking. Maar als je in de hal voor de mediamarkt loopt komt hij vrij sterk binnen.

1 Like

Dat soort sites vind je bijna niet. T-Mobile heeft er in Amsterdam nog een stuk of 3, die ook wel gewoon 4G doen (staan ook wel op de kaart). In Utrecht ook eentje. Maar de apparatuur die hiervoor nodig is (basebands, zenders) is niks kleiner dan een gewone macro site. Het is over het algemeen dus makkelijker om meteen een macro site neer te zetten.

Het plaatsen van veel small cells in een gebied is over het algemeen veel ingewikkelder qua bekabeling (transmissie & power), regelen van toestemming en het draaiende houden dan om 1 of 2 extra macro’s te plaatsen. In theorie zijn small cell deployments erg handig, maar in de praktijk is het erg ingewikkeld.

1 Like

Ja, dat klinkt dan wel weer logisch. Ik weet dat er een provider was die dit in de 3G tijd in Breda zo had opgelost (KPN of Vodafone). Enkele antennes in de winkelstraten voor meer capaciteit, maar die antennes hangen er ook niet meer.

T-Mobile loste het in diezelfde tijd in Breda op door gewoon ‘achter’ de Grote Markt een macro site te plaatsen, die staat er nog waardoor T de enige is die daar hartje centrum de beste ontvangst heeft.