Amerikaanse airlines proberen 5G tegen te houden bij luchthavens

Interessant… :face_with_raised_eyebrow:

Amerikaanse airlines proberen uitrol 5G bij vliegvelden tegen te houden | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Het blijkt dat radio hoogtemeters van vliegtuigen van zulke matige kwaliteit zijn dat ze kunnen worden gestoord door 3500 MHz mobiele communicatie. Ze werken honderden MHz hoger in frequentie maar de ontvangers zijn niet genoeg gefilterd.

In Canada was dit al eerder aangekaart. Daar mag de 3,5 GHz band of niet gebruikt worden, of alleen indoor, of met voldoende afstand/tilt.

Hebben we voorlopig in NL toch geen last van :wink:

Triest eigenlijk, zo’n vliegtuig kost een vermogen maar een paar 100 dollar meer uitgaven voor een fatsoenlijk filter kan er af.
De telecom operators hebben een vergunning om die frequenties te gebruiken dus ze hebben daar ook alle recht.

Hopelijk wijst FCC de vinger naar de luchtvaartmaatschappijen om fatsoenlijk filters te gebruiken.

Het is denk ik meer dat de FAA de volledige verantwoordelijkheid bij de vliegtuig operator neer wil leggen, voor het geval dat …
De filters dempen voldoende, maar dan blijft er nog altijd de kans dat een harmonische oid toch in de band terecht komt, ook Telecom operators hebben apparatuur die kapot kan gaan. Daarnaast ligt de 3,5 GHz band in de USA dichter tegen de band voor de hoogtemeters aan dan in Europa. En zoals uit het verleden blijkt, een vliegtuigramp is meestal een opstapeling van oorzaken.

Nu wordt er in de USA zelfs gemeld dat de Boeing 787 (dreamliner) problemen zou kunnen ondervinden bij slechte baancondities (sneeuw etc). omdat de remmen en de motor omkeer functie (ook nodig voor het remmen) mogelijk verstoord worden door de 5G 3,5 GHz band (C band). Hierdoor zou het vliegtuig aan het einde van de landingsbaan door kunnen schieten.
De FAA heeft aangeraden geen 5G rondom vliegvelden in te zetten, en de amerikaanse providers hebben gereageerd dat ze de 3,5 GHz band woensdag (vandaag dus) aan zetten, maar niet (of gelimiteerd) rondom vliegvelden.