ACM keurt overname Simpel door T-Mobile goed

Het volledige artikel is te lezen op https://antennekaart.nl/blog/simpel-wordt-onderdeel-van-tmobile-nederland

Wat vind jij van de overname van Simpel? Laat hieronder je reactie achter

1 Like

Opzicht niks mis mee. Alleen las ik vorige weekend dit op het interne forum van T-Mobile:
"Op dit moment vraagt het gelijktijdig migreren van grote volumes klanten in zowel B2C als B2B programma’s (extra) veel van de capaciteit van ons mobiele netwerk.

Om de service naar onze klanten te garanderen, pauzeren we daarom de Tele2 B2C migratie voor twee weken. De B2B migratie gaat wel door. Parallel gaan we ook de netwerk capaciteit uitbreiden, zodat we na twee weken ook de Tele2 B2C migratie weer kunnen herstarten."

Nou zit simpel al op het T-Mobile netwerk, maar ben wel benieuwd wat er dan nu gebeurt met de Tele2 migratie, die al een tijdje loopt én dus tijdelijk is gepauzeerd.

1 Like

Met het risico om heftig op topic te gaan: wel gek dat de zakelijke Tele2 migratie wordt gepauzeerd vanwege de capaciteit op het netwerk.

Met nog pak hem beet 50 antennesites in heel Nederland, zullen die toch wel 99% van de tijd roamen. Dus maakt het voor de capaciteit niet echt uit.

Daar komt bij dat de Tele2 abonnementen volgens mij gelimiteerd zijn op 225 Mbps. Precies de capaciteit die Tele2 had.

Wat wel opvalt is dat T-Mobile inderdaad langzamer is dan (zeg) een jaar geleden. Dat is wel te verklaren, want op de meeste plekken is niet de volledige capaciteit van Tele2 toegevoegd. Dan wordt het dus toch langzamer overall.

Goed dus dat ze die capaciteit gaan toevoegen, al vraag ik me dan direct af wát ze gaan doen. Als ik in mijn omgeving kijk, zijn juist de masten waar Tele2 bij zat achtergebleven. Die zijn vaak 1-3-3-8 of 1-3-3-8-38. Op masten waar Tele2 niet bij zat is vaak wel 20 toegevoegd, maar 7 heb ik nog niet gezien.

Ben dus heel benieuwd wat ze gaan doen, maar vrees dat dit juist zal gaan gelden voor de masten die al meer capaciteit hebben.

Overigens zit ik hier thuis op een site met 1-3-3-8-20-38, maar pakt mijn telefoon altijd 1-3-3-8 of 1-3-3-20, nooit 8 en 20 samen en 38 heel zelden. Ik weet niet in hoeverre T-Mobile dit stuurt, maar het voelt alsof meer capaciteit niet gaat helpen als de telefoon het toch niet gebruikt.

1 Like

Ik denk niet dat het netwerk langzamer is geworden. Volgens mij speelt het probleem nu alleen in de 5/6 grootste steden in Nederland. Ik reis regelmatig door Nederland en doe dan geregeld een speedtest. Ik kom zelf heel vaak tussen de 100-300 uit, zelfs in de trein en auto.

Het is niet gek dat je vaak verbonden wordt met band 3. T-Mobile netwerk wilt ook het liefst dat je daar op gaat. Band 8&20 zijn voornamelijk bedoeld als je in een snelle voertuig zit of te ver van een mast. Soms ook als je in een goed geïsoleerd huis/gebouw zit. Band 38&7 zijn de laatste redmiddel van de T-Mobile zendmast, die worden pas gebruikt als alle andere banden vol zijn of raken. Dit zie je vaker terug bij drukke plekken: stadions, stadscentra, festival terrein.

De uitrol van band 38 was gepauzeerd, maar is recent weer gestart. Band 20 is al een aantal maanden bezig en band 7 duikt pas de laatste maand op! Ik verwacht dat band 38 niet overal komt, maar alleen op drukke plekken, evenals band 7. Band 20 verwacht ik wel op een groot deel van de masten.

1 Like

Ik betwijfel of het alleen in de grote steden speelt. Ik woon zelf in een middelgrote gemeente en merk het hier behoorlijk. Sites waar ik vorig jaar >300Mbps op haalde, schommelen nu (afhankelijk van het moment) tussen de 80 en 120 Mbps. Nog steeds erg snel, maar niet wat het geweest is. Het lijkt er dus op dat de groei van de gebruikers sneller gaat dan T-Mobile aankan. Snelheden van boven de 150 Mbps heb ik hier in de regio al lang niet meer gezien helaas.

Wat betreft de banden zie je natuurlijk dat iedere fatsoenlijke telefoon carrier aggregation toepast. Dus hoewel de hoofdband vaak 3 is, worden er ook andere banden toegevoegd. Deze zorgen met name voor de grote snelheidswinst en voor meer capaciteit. Maar daar heb je weinig aan als bijvoorbeeld 8 en 20 nooit in dezelfde configuratie voorkomen. Wat betreft band 38 is het logisch om die vooral in te zetten op drukke plekken, al zie ik dat die op veel meer plekken voorkomt. Band 7 kun je maar beter overal toevoegen. Die capaciteit is kennelijk nodig.

De situatie waar je het over hebt met de sturing van banden klopt trouwens wel hoor, maar dit gaat over de hoofdband. Die is als het kan altijd 3, met minder ontvangst 8 of 20 en als het heel druk is 1 of 38. Mijn vraag over de sturing ging meer over het CA profile.

1 Like