Hoe werkt een zendmast? - De componenten

Het volledige artikel is te lezen op https://antennekaart.nl/achtergrondinformatie/hoe-werkt-een-zendmast/de-componenten. Reageren kan hieronder.

2 likes

Je hebt het bij 4G zendmasten (en de generaties daarvoor) dat ze niet horizontaal, maar naar beneden zenden en ontvangen. Ik had ergens gelezen (geen idee waar), dat 5G 3D zou gaan uitzenden. Dat het naar beneden, horizontaal en naar boven kan uitzenden. Dat zou vooral ten goede komen van mensen die in flats/wolkenkrabbers wonen.

Ik kan mij voorstellen dat mensen in Rotterdam daar erg bij gebaat zijn, aangezien daar de hoogste wolkenkrabbers staan. Maar vooral in steden in Amerika zou het een toegevoegde waarde hebben. Misschien dat zelfs laagvliegende vliegtuigen er baat bij hebben. Is hier iets over bekend bij jou?

Hoi Sam,

Dat heet beamforming. Daarbij kunnen de antennes (array van antennes) meerdere bundels maken, afhankelijk van de configuratie. Je zou het ook (versimpeld) kunnen zien als nog meer sectoren op een mast. Bij een 8x8 MiMo antenne heb je dus in de antenne bak, 8 antennes horizontaal en 8 verticaal. Vaak maakt men dan een combinatie: bv. 8x horizontaal en 2 verticaal (4 antennes gecombineerd), dan heb je 16 afzonderlijke bundels, wat ‘vroeger’ 1 sector was.

Hoi Jeffrey,

In het stuk over de componenten van masten staat dat de MHA zijn intrede deed bij UMTS, maar dat klopt niet. Al in de GSM tijd werd het toegepast, omdat je dan in dunbevolkte gebieden sneller een uitrol had, met minder masten. Ben gebruikte dat toen op zijn Nokia apparatuur bv. veel in Zeeland.

Oh bedankt voor je aanvulling. Uit die periode heb ik helaas aardig minder informatie