T-Mobile Strategische Update Februari 2021

Het volledige artikel is te lezen op https://antennekaart.nl/blog/t-mobile-netwerk-update-februari-2021.

Vond je het interessant of heb je vragen? Reageer hieronder!

1 like

Heel interessant om te lezen, Jeffrey. Echt top!

Mooi om te zien ook dat T-Mobile al rekening houdt met 3500 MHz en gek eigenlijk dat KPN dit nog helemaal niet doet. Klinkt alsof die hun hele ombouw over 2 jaar weer over moeten gaan doen.

1 like

Hi Jeffrey,

Dank voor alle energie die je in je site stopt. Na het lezen van je laatste stuk over TMNL heb ik een vraag over KPN :stuck_out_tongue:

In het stuk schrijf je dat KPN B32 alleen uitrolt op drukke sites, maar je kaar verteld anders: elke site die recent is omgebouwd van E naar H, heeft B32 volgens mij ook de wat rustigere sites…misschien mis ik wel iets hoor.

Bedankt! Ik zie dat ik het inderdaad een beetje onhandig heb verwoord. KPN rolt overal 1400MHz uit, maar alleen op de drukste sites in een 4T configuratie. Op alle andere is het 2T

De antennes die KPN gebruikt (behalve bij de zwaarste locaties) hebben wel 2 clusterpoorten die ook 3500MHz ondersteunen, maar deze hebben ze nu al gevuld met 2600MHz TDD. Ze zouden daar in theorie wel wat mee kunnen, maar ik heb nog geen aanwijzingen gezien dat dat de strategie wordt. Dat zullen we dus moeten afwachten.

Interessant, ik ben benieuwd. Regeren is vooruitzien, dus op die manier doet T-Mobile het misschien wel iets beter.

Zelf vind ik KPN wel iets meer sensible in de uitrol met de 3 verschillende types. Alleen lagere banden op minder drukke plekken zoals midden in een woonwijk en 2600MHZ erbij op drukkere plekken. Ook de standaard massive MiMo in stadscentra vind ik wel tof.

T-Mobile schiet toch wel vaak met een kanon en is soms moeilijk te begrijpen. De site waarmee ik nu verbonden ben staat op de grens van twee woonwijken maar daar zijn alle banden beschikbaar. In het stadscentrum hier alleen 1-3-3-8. Best gek.

T-Mobile is gebaat bij veel banden, omdat over het T-Mobile netwerk 50% van het mobiele verkeer van Nederland gaat. 25% voor KPN, 20% voor Vodafone en 5% voor de overige aanbieders. Ik vermoed dat de 50% van T-Mobile voornamelijk wordt verbruikt door T-Mobile en Tele2 gebruikers, aangezien de bundels van BEN en SIMPEL niet zo groot zijn. Daarom zie je vaak dat T-Mobile minimaal 4 banden heeft voor 4G op een mast, aangevuld door 2/3 en 5G.

Het is niet zo gek dat ze alvast voorbereiden op de uitbreiding van 5G en rekening houden met 3500Mhz. Ze weten ook, dat het internetverbruik gaat toenemen bij hun, meer dan bij andere providers. Vorige jaar bij de kick-off van T-Mobile sales jaar werd aangegeven dat inmiddels 45% van de gebruik unlimited heeft en de verwachting is dat dit binnen 3 jaar verdubbeld is Ă©n binnen 5-8 jaar alleen maar unlimited wordt verkocht en gebruikt. Ze zullen dus vol inzetten om de capaciteit te vergroten en uitbreiden is mijn verwachting.

Ja, maar wat ik bedoel te zeggen is dat het bij T-Mobile soms een beetje uit balans lijkt met het voorbeeld: 7 banden in een woonwijk, maar 4 in het stadscentrum. KPN rolt nu ook minimaal 4 banden overal uit, dat is dus vergelijkbaar. Alleen lijkt de plek waar KPN dit doet mij logischer dan T-Mobile. Maar dat kan ook de wet van de remmende voorsprong zijn.

Overigens krijgen alle providers te maken met meer dataverkeer, zelfs als de verhoudingen tussen de providers gelijk blijven. Dus ook andere providers zullen moeten schakelen met meer banden om een fatsoenlijke datastroom aan te blijven bieden. KPN doet dit al met de uitrol van Huawei, Vodafone heeft daar klaarblijkelijk geen strategie voor. Maar, KPN en Vodafone kunnen niet achterblijven als T-Mobile straks 5G op band 42 en 43 kan inschakelen. Dus in die zin is het wel gek dat KPN daar met die enorme ombouw nog geen strategie voor heeft.

Overigens denk ik persoonlijk dat die verhouding wel wat zal gaan schuiven. T-Mobile en Tele2 waren lange tijd de enige met een unlimited abonnement, samengevoegd hebben ze daarom zo’n groot deel van de markt. Maar KPN zet zijn unlimited nu net al een tijdje net zo duur in de markt als T-Mobile en Vodafone doet dat ook. Vooral gericht op klanten van KPN en Ziggo met een thuisverbinding. Die krijgen aanzienlijke korting. Dus in die zin zie ik dat aandeel wel wat verschuiven.

KPN heeft op de zwaarste sites ruimte voor een 3500 antenne onder de 2600 TDD antenne. Verder is 2600 TDD een voor de hand liggende band om naar 5G om te zetten als de upgrade van het core netwerk in Q4 klaar is. TDD is met 5G ideaal vanwege de beamforming en daar past massive MIMO weer prima bij.

T-Mobile was in het verleden al veel flexibeler dan KPN, bij KPN bestonden er alleen maar standaard oplossingen (makkelijk voor beheer), en werd er desnoods capaciteit uitgezet die wel op site aanwezig was. T-Mobile ging veel meer uit van het daadwerkelijke verkeer en desnoods een business plan voor een locatie. Hoe dat tegenwoordig zit weet ik uiteraard niet.
Ook contracten met pand eigenaren bepalen in grote mate wat je wel en niet mag plaatsen. En anders moet de contract onderhandeling opnieuw plaats vinden, dat kan het verschil per locatie ook verklaren.